1.rész 2.rész 3.rész 4.rész 5.rész 6.rész

Függőágy mint menedék

Ezen írással egy hat részes sorozat indul útjára, melyben megpróbálom a készen kapható függőágyak "boncolgatása" közben bemutatni, milyen egy jó, túrázásra alkalmas függőágy. Mik azok a paraméterek, amiket célszerű figyelembe venni a vásárlás vagy a házilagos kivitelezés során. És milyen ötletes apróságokkal lehet teljesebbé, komfortosabbá tenni függőágyainkat.

Függőágy 1.

Napjainkban a függőágyak kimeríthetetlen variációival találkozhatunk. Merevített végű, keretbe akasztható, szövet vagy háló, színes, kicsi, nagy, stb... Ezek nagy része leginkább pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas a kertben vagy éppen a teraszon. Létezik néhány olyan darab is, amit túrázás, kempingezés alkalmával tökéletes menedékként használható.

Mielőtt rátérnék a konkrét függőágyak részletes vizsgálatára, nézzük meg, mi is ez és honnan is származik.

Az angol neve (hammock) az indián nevéből a hamaca szóból ered. A közkedvelt fekhely földrajzi eredetét pontosan megállapítani nem lehet. Valahonnan Dél-Amerikából vagy a Karib térségből származik. Innen indulva úgy a XVI. századtól - az európai hajósoknak köszönhetően - kezdett elterjedni a nagyvilágban. A két fa vagy bármely más szilárd pont közé kifeszített fekhely, különböző szövetekből vagy hálóból készülhet. Az őslakosok növényeket használtak és használnak a mai napig az elkészítéséhez. Van olyan terület, ahol a növényi rostokat feldolgozás után szövik, csomózzák és így hozzák létre a függőágyat. És van ahol a fa kérgét feldolgozás nélkül kötik ki és fekszenek bele. Nagy népszerűsége egyszerűségében, praktikusságában és rendkívüli kényelmében rejlik.

A modern függőágyak általában egy fekhelyül szolgáló szövetből és a kikötéshez használt kötélből állnak. Ez önmagában csak a kényelmes pihenéshez elegendő. Ahhoz, hogy teljes legyen a menedék, minimum kell egy ponyva, melyet a függőágy fölé kifeszítve megvédi azt, az időjárás viszontagságaitól.

Elöljáróban ennyit, most lássuk az első terméket.

Mosquitohammock (www.mosquitohammock.com)

A gyártó a függőágyait két méretben, ponyvával vagy a nélkül árusítja (Jungle, Expedition, Mosquito). Ezekben a szín és méretbeli különbségeken kívül más kivitelezési eltérés nincs. A többi tartozék és hasznos felszerelés között van egy kuriózum számba menő függőágy:

Bat hammock

A Bat Hammock and Fly, mely felfüggesztését tekintve egyedi. Ennek fejlesztése és tesztelése az elmúlt két évben történt. Legfőbb tulajdonsága az egy pontos felfüggesztés, mely lehetővé teszi hegy- és sziklamászók éjszakai pihenését a hegyoldalakon. De felakasztható egyetlen fára is, ha éppen nincs több a környéken. Szúnyoghálót nem, de ponyvát már tartalmaz. Szerintem az elkövetkező években ezt is tovább finomítják.

Visszatérve a hagyományos függőágyhoz, melynek alapja a thai hammock, felépítése egyszerű. Stabilitása kiváló, lehetetlen kiborulni belőle. Erre épül minden Mosquitohammock, melyek ötletes és praktikus megoldásain látszik, hogy azokat az élet szülte. A használat során felmerült hiányosságokat és problémákat zseniális fejlesztésekkel orvosolták. Fő tulajdonsága - melyet nevében is hordoz - a fixen hozzávarrt, és az ágy fölé emelhető szúnyogháló. Ez teljes védelmet nyújt a rovarok és kígyók ellen. Az ágy egyik hosszú oldalán, két kocsis zipzárral nyitható, zárható.

Anyaga könnyű vízálló rip-stop (hasadás biztos) nejlon. A hevederek, melyek kifeszítését szolgálják, jól tapadnak a fákhoz. Rögzítése egyszerű a könnyen megtanulható csomókkal, melyek elsajátításában segítséget nyújt a gyártó oldala. Anyaga és zipzára megfelelően strapabíró, Varrásai jól kidolgozottak.

YKK Zippzár Varrás Dupla alj

A fekhely anyaga dupla. E két réteg közé helyezhető a derékalj. A szúnyogháló hevederrel erősített ott, ahol a felemelést szolgáló gumikötelek futnak. A heveder belső felén lévő fülbe kisebb súlyú tárgyat (pl. lámpát) akaszthatunk. A külső oldalon a két szélső hevederfület - némi varrással - úgy alakították ki, hogy a gumikötél szabadon tud benne futni, de a fül felső része olyan mit egy zseb sarka. Ebbe a két sarokba támasztható a megfelelő méretűre vágott távtartó fadarab.

Szúnyogháló Távtartó fül

Belső tere így akkora, hogy kényelmesen olvashatunk benne és a zipzárral szemközti oldalfalon lévő zsebbe, egy kisebb könyvet is helyezhetünk. Nagy előnye még, hogy ponyvája nincs hozzá varrva. Önállóan, külön felszerelési tárgyként is használhatjuk. Először a ponyvát kifeszítve, alatta akár szakadó esőben is kiköthető a függőágy anélkül, hogy az elázna. Ez igaz a lebontásra is, ekkor a ponyvát kell utoljára elcsomagolni.

Ponyva Felállítás a földön Függőágy belülről

Megfelelő teherbírású fák hiányában, akár a földre is leteríthető. Ilyenkor a szúnyogháló megemelésére szolgáló gumikötelek két leszúrt bottal is kitámasztók. Bármely formáját választva a fekhely felállításának, azt könnyen és gyorsan elvégezhető minden segédeszköz nélkül. Alapjában véve ezek a függőágyak dzsungel körülményekre lettek kitalálva, ezt jó szem előtt tartani. De saját tapasztalataim alapján merem ajánlani négy évszakos használathoz is. (Néhány kiegészítéssel, de ezt mindjárt részletezem.)

Jungle Hammock and Fly

A Jungle Hammock nevet viselő függőágy terepmintás, hossza fél méterrel nagyobb az Expedition-nél, és tartozékként jár hozzá egy gyémánt kristály alakú Rain Fly (esőtető). A túrákon ez elegendő védelmet nyújt minden időjárási körülmény esetén. Tapasztalataim alapján, folyamatos esőzés mellett, hosszabb idejű egyhelyben táborozás esetén, kényelmesebb egy téglalap alakú ponyva. Alatta kétszer akkora terület marad szárazon. Így megnő az élettér és az sem elhanyagolható szempont, hogy a vízgyűjtésre szolgáló felület is a duplájára emelkedik. És még egy nyomós indok, ami engem arra inspirált, hogy utólag beszerezzek egy nagyobb ponyvát: az a menedék védelme extrém időjárási körülmények között. Télen a fagyos széltől jobban védhető a függőágy. Zártabbá tehető és ez által a melegérzetet is pozitív irányba befolyásolja. Méretben hozzáillő téglalap alakú ponyvát szintén rendelhetünk a gyártótól. Sőt extra kéréseknek is eleget tesz, ha különleges igényekkel fordulunk hozzá.

Expedition Hammock

Az Expedition olív zöld termék. Itt kevesebb felszerelés helyezhető el a lábrésznél. Ehhez nem tartozék a Rain Fly (esőtető), de megrendelhető hozzá a tetszés szerint kiválasztott. Árban nagyjából megegyezik az Jungle és az Expedition + Rain Fly. Így inkább a méret a döntő szempont a választásnál. Funkcionalitását tekintve nincs különbség a két típus között. A komfortérzetet viszont befolyásolhatja a méret, mert a nagyobb testmagasságú felhasználóknak a fej- és lábrész ebben a típusban szűk lehet.

Mosquito Hammock

A Mosquito nevet viselő típus volt az első, amit forgalmazott a gyártó. Ennek mérete megegyezik az Expedition-nel, de nem tartalmaz zsebet és belső fület sem. Színe erdő zöld, szúnyoghálója fehér. Ennek szintén nem tartozéka az esőtető, de rendelhető hozzá. Ez a legolcsóbb szúnyoghálóval rendelkező függőágy, amit kínálnak.

(A felsoroltakon kívül létezik még egy Nonet Hammock is de ezt a gyártó beltéri és relaxációs célokra ajánlja. Ezért ezt nem sorolnám a jelen sorozatban tárgyalt függőágyak közé.)

Összességében elmondható az ismertetett függőágyakról, hogy felépítésük egyszerű és ötletes. Nem tartalmaznak bonyolult technikai megoldásokat - még a Bat Hammock sem. Kivitelezésük tökéletes, a varrások és a felhasznált anyagok minősége és teherbírása megfelelő. Elcsomagolási méretük nem sokkal nagyobb egy ultra könnyű hálózsákénál. Jellemzőik alapján tökéletesen alkalmasak arra, hogy túrák vagy expedíciók alkalmával menedékként védjék, és nyugodt pihenést biztosítsanak egy megfáradt erdőjárónak.

(Folyt. köv.)

1.rész 2.rész 3.rész 4.rész 5.rész 6.rész