állati lábnyomok

Állatnyomok felismerése

Hol is kezdődhetne egy átlagos túrázó számára a vadon élő állatokkal való "közelebbi" ismerkedés, mint az általuk hátrahagyott nyomok vizsgálatánál.
Időigényes, sok türelmet igénylő feladat ez. Segédeszközök - vagy avatott szakértő - segítsége nélkül nehezebben, de megtanulható.
Ezért kezdem én is a rendelkezésre álló szakirodalmak lajstromával, hogy az erdőt járók, megfelelően illusztrált írott anyagot választhassanak a kezdéshez.

Bevezető

Az élelem egyik legősibb megszerzésének módja - gyüjtögetés után - a vadászat.

Ez az összetett sokrétű ismeretet igénylő tevékenységi kör igen izgalmas területe a természetben való boldogulásnak. A zsákmányállatok életének ismeretétől, az általuk hagyott nyomokon keresztül, egészen a csapdák és a primitív fegyverek elkészítésén át a használatukig terjed. Az érdekes és izgalmas téma, sok veszélyt is rejt. Az állati élelem megszerzésének legtöbb módszere hazánkban tiltott, illetve engedélyhez kötött. Nem mindegy, ki, és hogyan használja fel az efféle tudásanyagot, ezért nem célom a veszélyes vagy tiltott módszereket reklámozni. Már csak azért sem, mert ezek legtöbbjét már sokan bemutatták. Emiatt csak korlátozottan és nem teljes terjedelmében teszem ezeket közzé. Helyette a rég elfeledett de ugyanakkor igen hatékony eljárásokat részesítem előnyben. Mivel a legtöbb említésre kerülő módszert a törvény tiltja, csak és kizárólag vészhelyzetben fogadható el használatuk. Kis hazánkban ilyen jellegű vészhelyzetre valószínűleg soha nem kerül sor. Hiszen a legeldugottab zugból is, két óra alatt gyalogosan elérhető a civilizáció.

Persze nem kell minden állati eredetű táplálék megszerzéséért vadászni vagy csapdázni. Ezeket a módszereket és lehetőségeket is be fogom mutatni...