Tájoló

Tájékozódás, tájolás alapjai 1.
A tájoló használata

Ebben a rövid sorozatban a tájékozódás legismertebb eszközeinek használatával, és az ismert, és kevésbé ismert eszközök nélküli módszereivel foglalkozom.

Az első részben a tájékozódás alapjai és a tájoló kezelése a téma. Természetesen példákkal illusztrálva vezetem le egy-egy tájékozódási feladat megvalósítását.

2012 december 15.

Tovább >>
GPS

Tájékozódás, tájolás alapjai 2.
Navigáció GPS-el (2009)

Ez a gyakorlati bemutató, egy elkezdett, de be nem fejezett cikksorozathoz készült. De már a cikkek adatgyűjtésekor világossá vált számomra, hogy a száraz adatok felsorolása helyett mozgóképben célszerű ízelítőt adni a tájékozódásból és ez által a GPS-ek használatából is.

A hirtelen ötlet szülte gyorstalpaló végűl eme filmsorozat második részeként kerül bemutatásra. Témája a GPS technológiában rejlő lehetőségek rövid bemutatása, gyakorlati navigációs példákkal.

Tovább >>
Göncölszekér

Tájékozódás, tájolás alapjai 3.
Az éjszakai tájékozódás

Az eddig látott részekben, a nappali, és eszközök segítségével történő tájékozódásról esett szó.

A harmadik rész már a mély vizet jelenti, hiszen itt eszközök nélkül és ráadásul az éjszaka sötétjében kell megtalálni a helyes irányt.

Tájékozódás, tájolás alapjai 4.
Az eszközök nélküli tájékozódás

A mélyvíz után gyerekmedence a nappali tájékozódás eszközök nélkül.

Ebben a részben az eszköznélküli tájékozódás nappali lehetőségei lesznek láthatók. Kiegészítve néhány nem túl pontos, de annál érdekesebb lehetőséggel.

Bevezető

A természetjárás egyik legfontosabb velejárója a tájékozódás. E képesség nélkül egy egyszerű túrából is rémálom lehet.

Sajnos az elmúlt években azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában még az alapvető tájékozódási ismeretekkel sem. Sokaknak gondot jelent még a tájoló használata is.
Ezen szeretnék változtatni azzal, hogy a szükséges információkat, érthető és jól illusztrált formában közzé teszem...

Térkép tájolóval

Hamarosan felkerülnek a tájékozódásról szóló információk.
Eszközökkel: tájolóval, GPS-el.
Eszközök nélkül: a sokat látott bot-árnyék módszer nappal és éjjel, hold alapján, csillagok állásából és egyéb jelekből...