dfsdf Lolab Films - A Pre-mac MWP

A Pre-mac MWP pumpás víztisztító bemutatása

Túlélő szituációban vagy egy egyszerű túrán is kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol akadályokba ütközik az ivóvízhez jutás. A vízgyűjtésre több módszer is ismeretes. A lehetőségek közül az egyik, a környezetünkben fellelhető vizek megszerzése. A felszíni vizeink sajnos egyre jobban szennyezettek. Még távol a civilizációtól sem tudhatjuk, hogy milyen láthatatlan kórokozókat sikerül merítenünk kulacsunkba. A legjobb megoldás, ha a megszerzett vizet tisztítással biztonságosan fogyaszthatóvá tesszük. A tisztításra is több lehetőségünk van. Ezek közül az egyik a vízszűrő és tisztító berendezés használata.

A vízszűrő és tisztító berendezések széles palettájáról a választásom a PreMac cég Military Water Purifier elnevezésű eszközére esett.

Pre-Mac MWP víztisztító pumpa

Ezt először Ray Mears egyik filmjében láttam, majd Ő ajánlásával ellátott csomagolásban az egyik túra bolt polcán. Itt vettem tüzetesen szemügyre. Technikai paramétereivel már tisztában voltam és a valós méretei sem okoztak csalódást.

Lássuk a paramétereket. Kicsi (4,5cm x 14cm) könnyen kezelhető – hiszen csak pumpálni kell - és a súlya minimális (180g). A filter pár 200-250 liter víz tisztítására elegendő, és percenként 400ml vizet képes átszűrni. A víztisztítás menete a következő: a tisztítandó víz a csatlakoztatott gumicső végén lévő, mechanikai szűrőn keresztül érkezik a készülékbe.

mechanikai szűrő

Majd a víz tisztítása és a szerves anyagok, valamint a vegyi szennyezés eltávolítása következik. Ezt követi a fertőtlenítés összetett jód-gyanta segítségével, amely mikro-csíraölőként viselkedik, emellett kis mennyiségű jódot szabadít fel a vízbe, a másodlagos fertőtlenítéshez. A másodlagos fertőtlenítés az ajánlott várakozási idő (3 perc) közben történik meg. Alacsony hőmérsékleten 5°C alatt ez a várakozás 5 percre emelkedik. A vízbe kerülő jód miatt, a pajzsmirigy problémákkal küzdők használat előtt konzultáljanak orvosukkal!

csatlakozások

A készülék felépítése igen egyszerű. A már említett szűrővel ellátott gumicső a pumpa alsó kerek peremén található oldalt. A tisztított víz ugyan ezen a peremen távozik alul egy rövidebb csövön. A perem szélének kiképzése pontosan illeszkedik az angol katonai kulacs szájához. Ezt kulacs hiányában nem tudtam ellenőrizni.

a fej foganytú és csavar útmutató

A felső perem kettéosztott. A mozgó rész a pumpa fogantyúja. Az alsó és felső peremek között helyezkedik el a dugattyúház és a két szűrőbetét. A fogantyú alatt található csavarral lehet a szűrőcseréhez megbontani készüléket. Az útmutató szerint új készüléknél az első negyed liter vizet, ki kell önteni.

A gyártó oldalán fellelhetők a hatékonysági tesztek eredményei:
Az MWP hatékonyságát bizonyították a London School of Hygiene and Tropical Medicine által végrehajtott tesztek. Ezekben az Eschedria coli teljes eltávolítása 108,5/liter volt, míg a Poliovírus csökkentés meghaladta 99.9%-ot 3 perces várakozási idő után. Ez a hatásosság volt tapasztalható 200 liter víz kezelése után is.

A RAF Institue of Pathology and Tropical Medicine teljes körű hatékonysági tesztet hajtott végre a baktériumok különböző fajtáin. Ebben szintén megmutatkozott az MWP teljesítménye. A készülék a névleges karbantartási kapacitás kétszeresén túl, azaz 400 liter víz kezelése után is hatásos volt. A tesztek alapján magabiztosan használhatjuk terepen a Pre-mac MWP-t.

A kissé száraz paraméterek után ideje kézbe venni a készüléket és a gyakorlatban kipróbálni. Miután megérkezett a csomag az első adandó alkalommal irány a „vadvíz”. A Márciusi nyárban két lehetőségem volt egy gyors tesztre. A gyártó ajánlását követve (lehetőleg folyóvízből…) az egyik áldozat egy patak, a másik a „forralás nélkül fogyasztásra nem javasolt” fúrt kút vize. Két műanyag palack és a család kíséretében irány a terep.

a pataknál a szűrés helye

Egészen gyorsan sikerült a kb. 2 dl vizet átszivattyúzni. Nem igényelt nagy erőfeszítést a palack megtöltése, így akár kimerülten, legyengülten is könnyen kezelhető.

Mire a pataktól visszaértünk a kerthez eltelt fél óra. A tisztított víz szaga ugyan olyan erős jódos illattal bírt, mint közvetlenül a tisztítás után. Az első korty. Az íze, mint a szaga, mintha nedves kötszert szopogatnék. Hagytam még pihenni.

a kút vize a második próba...

Lássuk a kutat. A kút vize zavaros, apró lebegő csillámos szemcsékkel teli, melyek soha nem akarnak leülepedni. Itt sem kellett vele izomból küzdeni. Az eredmény kristálytiszta víz, átható jódos illattal.

...és az eredmény

Ízre semmi különbséget nem éreztem a két víz között. A jódos ízen kívül semmilyen mellékíz nem volt tapasztalható. Szokás kérdése az egész, iható víz kórház ízzel. A családi kóstolgatások után a maradék gondosan lezárt palackban állt majdnem egy hónapig. Kinyitás után még mindig érezhető volt a jód illata, de koránt sem olyan erősen, mint a tisztítás napján. A víz még mindig iható volt, nem volt sem poshadt, sem más mellék íze. A teszteket követő napokban sem hasmenés, hasfájás és egyéb tünetet nem tapasztaltam sem, én sem a lányaim. Minden szempontból sikeresnek ítélem a próbálkozást. A víz fogyasztását az íze és az illata befolyásolta egyedül.

Eddig tartott az eredeti 2007-es teszt.

A pumpa használata során az erős jódos íz és illat 2-3 liter tisztítása után erősen lecsökkent. A tisztított víz élvezhető, egyáltalán nem érezhető a jódos utóíz. Valószínű, hogy kell egy kis idő, amíg a szűrőbetétek „beállnak” az üzemi állapotra.

Egy évvel a vásárlást követően lehetőségem nyílt laboratóriumi vizsgálatokkal megmérni - többek közt - e pumpa víztisztító képességét, a Magyar Túlélő Portál által szervezett nagyszabású rendezvény keretein belül lezajlott víztisztítás szekcióban. A hosszadalmas méricskélés leírásával nem untatnék senkit, most csak a lényeget emelem ki.

A Dunából merített szennyezett víz volt az alap, ennek tisztítása volt a feladat. Rendelkezésemre állt néhány tesztcsík, melyekkel mérhető volt tisztított vizek szennyeződés tartalma. Valamint steril üvegek, a bakterológiai vizsgálatok laboratóriumi elvégzéséhez.

mérőcsík steril üveggel mérés közben víz tisztítása

A helyben végzett vizsgálatokból kitűnt, hogy a gyorstesztekkel mért kémiai szennyeződésekre nem igazán hatott egyik tisztítási módszer sem. A kémhatás néhány tizedes eltérése is bőven a határértéken belül mozgott. A nitrit és nitrát értéke túllépte a megengedett értékeket. Ahogy a vas tartalom is. Az oldott nehézfémek miatt a vizsgált víz keménynek mondható.

helyi eredmények helyi eredmények

Az oldott szerves szennyezéseket a mikrobiológiai laborban, tenyésztéses vizsgálattal végezték.

Ivóvíz követelmény:

Eredmények:

Minta Mikroorganizmusok száma Gram-negatív Mikroorganizmus
Duna 288000 CFU/100 ml Citrobacter freundi, Pseudomonas fluorescens
Pre-Mac MWP 600 CFU/100 ml

Értékelés: A Duna vízben talált 288000 darab mikroorganizmus tekinthető alap értéknek. Ezek jó része az egészségre ártalmas Gram-negatív mikroorganizmus volt.
A Pre-Mac MWP eredményeit a labor vezetője - aki nem tudta, mi is ez - így kommentálta:” Ezt mivel sikerült elérni? Jobb, mint a csapvíz!”
Bevallom erre nem számítottam. Ez volt az egyetlen minta, melyben a tenyésztés során nem találtak patogén mikroorganizmusokat.

A teszt eredmények igazolták a gyártó oldalán olvasottakat. Ezek alapján bátran mertem használni a terepen és merem ajánlani bárkinek. Hiszen életszerű körülmények között terepen, akár egy pocsolyából is képes iható víz előállítására.

A vásárlás óta eltelt évek alatt - alkalmi használat mellett - semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam.
A használat során is csak két aprósággal egészítettem ki:

harisnya és ólomsúly

Mindent egybevetve az a véleményem, hogy ez egy igen megbízható berendezés! Biztonsággal alkalmazható a túrák, expedíciók során, ha a sors úgy hozza.

Még egy apróság utóirat gyanánt. Ez a készülék egy katonai víztisztító, amit magánszemélyeknek már nem forgalmaznak. Civil változata a Travel Well Trekker. A paraméterei teljesen megegyeznek az MWP-vel. A színétől eltekintve, ami kék.

A gyártó oldala

Sajnos időközben a Pre-Mac céget felszámolták. Eltűntek a megbízható víztisztító berendezések, mind az egyéni, mind a napenergiával is működtethető táboriak. Az egykor az angol hadsereget kiszolgáló királyi beszállítónak mára nyoma sincs. így sajnos már sem készülék, sem szűrőbetét nem szerezhető be. Csak abban reménykedem, hogy a technológia és az eszközpark - ami meglehetősen nagy lehetett, ha egy egész hadsereg ellátását végezte - nem lett az enyészeté. Talán egyszer, a közeljövőben újból felbukkan a piacon ez a rendkívül megbízható termék...