Túra és tábori kellékek


Megmutatjuk a saját felszerelésünket!

A biztonságos túrázás és táborozás egyik alapfeltétele a megfelelő felszerelés.
Persze ezen eszközök összeválogatása, nem megy egyik napról a másikra. Sőt! Sokszor előfordul, hogy az elsőre megvett eszköz mégsem felel meg, nem elég hatékony, stb. Emiatt sokan azon kapják magukat, hogy túráik alkalmával azt lesik, társaik milyen megoldásokat használnak, nekik milyen eszközök váltak be.

Bárkinek lehetnek nagyon jó ötletei, melyeket mások is hasznosíthatnak!

Most megmutatjuk az általunk használt eszközöket, és néhány apró trükköt. Ezzel szeretnénk ötleteket adni azoknak, akik még nem alakaították ki a saját kelléktárukat.

Kreki bá felszerelése

A cikk első felében Krekács Károly túravezető, barlangász, nyugalmazott középiskolai tanár, mutatja meg, milyen eszközöket használ, és milyen praktikákat alakított ki, az évek folyamán.

"Összecsukható szék. Kényelmes, különösen tábortűz melett javallt! Praktikus a 3 lábú változat is! Összecsukva kis helyen is elfér."

kis kempingszék kis háromlábú szék összecsukott székek

"Különböző könnyű, puha alátét ülőkék. A nagyobb egyben merevíti is a hátizsákot, a másik összehajtható."

polifoam ülőkék polifoam ülőkék

"Csak pár száz forint a több négyzetméteres takarófólia. Vizes vagy poros helyre alapteríték! De felszabható felső borításra is.
A kisebbek ún. izolációs-fóliák: balesetesek beburkolására (különöző fémréteggel)
Esti, éjszakai túrához láthatósági mellény! Mindig jó, ha van egy komplett EÜ-pakk is!
Sokféle poncsó van, nagy zuhéban jól véd és alig foglal helyet! Csak melegben és szélben lehet benne gond."

takaró és izolációs fólia láthatósági mellény, EÜ-csomag poncsó és láthatósági mellény

"A nap-zuhany, a kis sátor, a függőágy már konfortelemek. Alig foglalnak helyet. A Praktikerben csak tizedébe kerül, mint a Sportboltokban!"

napzuhany, sátor, függőágy napzuhany

"Többfunkciós alkalmatosságok! Az egyik kisebb, mint a másik, de mind összecsukhatók.
Nagy és kis túlélő pakk"

többfunkciós eszközök többfunkciós szerszámok túlélő csomagok

"Nagytudású világító apróságok. Legalább kétféle legyen! Csak a Sportboltokban drágák, a piacokon nem. A véletlen bekapcsolódástól egy műany. korongot teszek bele."

lámpák lámpák műanyag korong

"Kis gázfőzők, nemzetközi (international) szabványos, eldobható propán-bután gázpalackokkal. Egy hétre biztos elég egy ...
Én ezeket az edélyeket használom hozzá."

gázfőzők... ... és edények

"Fazéknak, pohárnak, gáztűzhely-tartónak beváltak. Műanyag flakon aljával védve együtt csomagolom. A nagybögrék aljába szalvétát teszek...
Most épp ezt használom."

becsomagolva ezt használom

"Lényeg, hogy kicsi, de jó legyen! Jól jöhet egy esernyő is, ha apró, mint a desodor, a fogkrém ...
A tic-tac dobozkákba elemeket vagy kis szappant is tehetek.
Cipőre feszíthető csúszásgátló télen és napvédő sild nyárra nagyon hasznosak! Tudni kell, mi, hol olcsó!"

elem és szappantartó

Rengeteg praktikus ötletet és olcsó megoldást vonultat fel Kreki bá ebben a felsorolásban. Gondolom ezzel mindenki egyetért. Én is ellestem ebből egyet - kettőt.

Valószínűleg sokak számára érdekes és újdonságként ható megoldások után magam is megmutatnám az általam használt eszközöket.

Lóláb pakkja

Én az alábbi szempontok alapján állítottam össze a felszerelésem:

Természetesen néha kompromisszumokat kell kötni, de ez így van rendjén. Jöjjön hát az általam használt eszközök sora, melyeket táborozáskor, illetve többnapos túrákon használok.

Az éjszakákat függőágyban töltöm. Ez a kedvenc fekhelyem. Az időjárásnak megfelelő ponyvával tökéletes menedék. Az egynapos túrákon is mindig nálam van egy hálós függőágy, mert kényelmes és gyorsan kiköthető. Ha kell ücsörögni is lehet benne. Széket ezért nem is hordok, csak összehajtható ülőkét. Mivel ez is lapos, általában mellé kerül a túlélő fólia is. Ez elmaradhatatlan része a csomagnak. Ahogy a fej- és zeblámpa is. Emellett a hátizsákra rögzítve hordok egy napelemes, dinamós, LED-es lámpát, vészhelyzetekre.

függőágyak és ponyva ülőkék, lámpák, izolációs fóliák

A tábori ételkészítés eszközeit minimalizáltam. Az egy-két napos túrákra nem cipelek mást, mint a foghíjjas kanál-villám és egy rozsdamentes fémbögrét. Helytakarékosság miatt, ebben kap helyet egy guriga wc-papír, szappan, és száraz éleszték. Mind a bögre, mind a guriga a töltelékkel, külön nylonba van csomagolva.(Amit a láthatóság miatt vettem le.)

tábori konyha egy-két napra... ...kellékekkel

Hosszabb táborozásnál már más a helyzet. Gázpalack, gázégővel és egy rozsdamentes 1 literes edény. Újabban a kanálgép (katonai étkészlet) már nem jut szerephez, bár ezen található a világ legjobb konzervnyitója.
Az edény önmagában is igen praktikus. Fedele leszedhető nyéllel ellátott, serpenyőként vagy tányérként használható. Elég mély ahhoz, hogy a nyele és még némi fűszer is elférjen benne. Kihullásukat egy szétszedhető vágódeszkával akadályoztam meg.
Az edény aljában kap helyet a gázégő feje, cukor, citrompótló, fűszeres doboz.

Hosszabb időre... kibélelve... mindennel, ami kell
fazékként... serpenyőként... serpenyőként

A svájci bicskám mindig nálam van. Mellette ez a kis zöld csomag az én túlélő készletem. Arra az esetre, ha a felszerelésem elveszne. Ez a kettő mindig a derekamon lóg.
A benne lapuló kellékekkel az alapvető létfenntartás (menedék, tűz, élelem, víz) bármilyen körülmények között megteremthető.

bicska és túlélőcsomag... és a benne rejlő apróságok

A 4 literes, zöld színű tábori mosdótál, minden túrán nálam van. Nem csak tisztálkodásra, tűzoltásra is alkalmas! (Kénytelen voltam az összehajtott ülőkével kitámasztani. Persze tele vízzel erre nincs szükség.)
A mikroszálas törülközö, a "pipere" táska, és a vizhatlan tasak (dry bag), csak a többnapos, hosszú túrákon kerül hátizsákba. Az első kettő a megfelelő higiéniát hivatott szolgálni, míg utóbbi a váltás ruhákat rejti.

mosdótál, törülköző, higiéniai csomag, dry bag mosdótál, törülköző, higiéniai csomag, dry bag 4 literes mosdótál

A tisztasági csomag tartalma: mini fogkrém, fogkefe, sampon, tusfürdő, szappan, wc-papír, papírzsepi, púder, mini zuhany. Mindez igen kis helyen.
Nagyon fontos az elsősegély csomag! A kisebb zöld állandó társam. A nagy piros, csak a nagylétszámú, többnapos túrákon kisér el.

tisztálkodó szerek EÜ csomagok EÜ csomagok

Még van néhány dolog, ami jó szolgálatot tehet. Ilyen egy víztisztító készülék, szétszedhető ásó, fűrész és némi kötél.
Víztisztító akkor, ha olyan helyen vezet a túra, ahol nincs, vagy bizonytalan az ivóvíz pótlás lehetősége. A fűrész, a kötelek és a karabínerek, bármikor jó szolálatot tehetnek. Az ásó hosszabb táborozás esetén kellhet, pl a latrina kiásásához. De helyettesíthető egy ásóbottal is.

víztisztító, ásó, egyebek víztisztító, ásó, egyebek többfunkciós ásó

Az ásót semmiképpen se használják a sátor körbeárkolására. Inkább válasszák meg jobban a táborhelyüket!
És végül a téli időszakban hasznos lehet a többször használható kézmelegítő, valamint a csúszásgátló.

többfunkciós ásó kézmelegítők, csúszásgátló


Javaslatok

A túraboltokat elnézve a kellékek tárháza kimeríthetetlen. De természetesen nem kell az összes létező felszerelést felvásárolni! Ezek egy része pótolható, egy részük, meg teljesen felesleges.
Azt tudom javasolni, hogy kezdjék az alap felszerelések beszerzésével. Ha bizonytalanok valamiben, bátran kérdezzék meg egy rutinosabb társukat.

Nem vagyunk egyformák! Ezért mások a fontossági szempontok és mások az elvárásaink adott felszerelési tárgyakkal kapcsolatban. Ez látható a két felsorolásból is. Az biztos, hogy mindenki a saját tapasztalatai alapján tudja eldönteni, mi felel meg neki, és mi nem.
Minél több tapasztalatot szereznek a túrázás, táborozás terén, annál hamarabb fog letisztulni a felszerelésük is. Kimaradnak a felesleges dolgok és bekerülnek a hasznosak.

Ezért jók az ilyen ötletbörzék is, mert biztos akad köztük olyan dolog, amire más még nem gondolt. És lehet, hogy pont az jelent majd megoldást.

Krekács Károly, Koren László