Egyszerű mendékek éjszakára


Két menedék a sok lehetőség közül

Krekács Károly tanár úr, túravezető és jómagam, többször tapasztaltuk, hogy a szabadban való éjszakázás elriasztja a legtöbb túrázót. Többnyire olyan indokkal hárítják el a lehetőséget, hogy nincs megfelelő felszerelésük, vagy nem akarnak sátrat cipelni, vagy túl drágák a megfelelő felszerelések, stb. Emiatt már több meghirdetett két napos túra zsugorodott egynaposra.

Most azoknak próbálunk útmutatás nyújtani, akik bizonytalanok, de kacérkodnak a gondolattal, hogy a szabdban töltsék az éjszakát.

A következő összeállításban két korosztály két különböző megoldása lesz látható. A Kreki bával a legegyszerübb és legolcsóbb, de hatékony megoldásokra törekedtünk. És azt reméljük, hogy egyre többen merik majd bevállalni a többnapos túrákat.

Kreki bá "desszantja"

A képeken látható fekhelyet Kreki bá egy nemrég végetért vizitúrája alkalmával készítette.

"Olyan meleg volt, hogy sem a kis sátramat, se a hálózsákot elő sem vettem! Így nem kellett esténként-reggelenként rámolgatni ..."

Nem kellett se sátor, se hálózsák! Alapnylon + izoler + matrac ...

Jól látható, hogy a fekhely alapja egy nylon ponyva. Ez a beleütőtt fém szemekbe szúrt ágakkal lett rögzítve a talajra. Erre került a hőszigetelő polifoam, majd e főlé egy matrac.

A ponyva kettős célt szolgál. Az első és legfontosabb, hogy alulról védi a fekhelyet és a felszerelést a nedvességtől. A második, hogy kipakolhatunk rá bármit, nem lesz koszos, és öltözködéskor nyugodtan lehet rájta zokniban flangálni.
A polifoam hőszigetelőként szolgál a talaj és a fekhelyet között.
A matrac pusztán kényelmi célt szolgál, bár szintén hőszigtelőként viselkedik. Használatával nem kell minden kavicsot, göröngyöt elsimítani, ahhoz, hogy kényelmesen lefekhessünk. Általában elég e kettő közül az egyiket használni. Hideg időben a matracot javaslom.

Vízálló-lélegző hálózsákhuzat (hálózsák helyett)

A meleg éjszakákon hálózsák helyett elegendő egy ilyen egyszerű légáteresztő, vízálló vászonzsák. A fázósabbak helyettesíthetik megfelelő komfortfokozatú hálózsákkal. Hüvösebb időben vagy télen, mindenképp!

Megfigyelhető, hogy a hálózsákhuzat házilag készített. Nagyon sok felszerelési tárgyat elkészíthetünk mi magunk is. Megfelelő anyagok és némi kézügyesség (vagy varrónő) segítségével.

Felfújható kispárna + huzat

"A képen egy kis felfújható párna van, amit leeresztve tároltam. Amíg nem volt, addig az ivóvizes (1,5-2 l-s) flakont használtam (kissé összenyomva puhábbra, s a törülközőbe csavarva, mert párna nélkül nem olyan jó az alvás)."

A párna leginkább a kényelem fokozására szolgál. Aki nem akarja cipelni, helyettesítheti a Tanár Úr módszerével, egy összehajtott pulóverrel, vagy akár a hátizsákkal is.

Mindent beborító párafogó (szúnyog-kinntartó) sötétítő vászon Leágyazva

A párafogó is - mint azt neve is mutatja - a nedvesség távoltartását hivatott szolgálni.

"A párafogónak sorrendben az első dolga, hogy amikor az est leszáll, már leszáll vele az esti harmat. Csak kívül lesz harmatos, alatta száraz marad minden! Ugyanis, (ha lehet, sok szempont miatt is pl. alvóhely és szűk környezete, hangyái, tüskéi, lejtése, rejtése, tájolása ...) még világosban kell leágyazni. Persze a hajnali páralecsapódást is kivédi."

Fontos kelléke az ilyen fekhelynek. Átengedi a hálózsákban keletkező párát, de nem engedi be a nedvességet. Ez tartja szárazon a hálózsákot. Ez nagyon fontos! A hálózsák hőszigetelő képessége attól függ, hogy mennyi levegő reked a töltetanyag szálai között. Hiszen a levegő a legjobb hőszigetelő. És a víz a legrosszabb. A víz roppant hamar elvezeti a test által termelt meleget. Ezért kell óvni a hálózsákot a nedvességtől, mert ahol átvizesedik, ott megszűnik a hőszigetelő képessége.

A kész desszant

"Azért jó a fekete (klott) anyag, mert nem vastag, alatta - teljesen beborítva is - jól lehet lélegezni, nem fülleszt s reggel nem kelti fel az embert a korán felkelt nap! Addig van alatta sötét, amíg ki nem takarózol!"

Ez az egy egyszerű sötétítő vászonból készített párafogó, emelett a szúnyogokat is távoltartja, ha az ember teljesen magára húzza.

Pizsama, atléta, fejlámpa, szemüvegtok ...

Még néhány kellék és jöhet a megérdemelt pihenés.

Természetesen a hátizsákot el lehet helyezni a ponyván a fekhely mellett, így minden kéznél lesz éjjel is.

Ami a képeken nem szerepel, az egy második nylon. Erre akkor van szükség, ha esőre lehet számítani. Ezzel lefedve az összeállítot fekhelyet, szarazon tartható a menedék.

"A hiányzó, de fontos második nylon mérete minimum 2,5 x 2,5 méter (egyik sarkában alkoholos filctollal felirat: "Tiszta" (oldal)).
Higiénia! ( Külön zacskóban, a tiszta oldalával befele összehajtva a matrac alatt van a helye ...)"

Aki nem akar még egy ponyvát külön vinni, vehet nagyobb alsó ponyvát, menynek szabadon maradt felével betakarható a fekhely.

Minimális kellékigénye:

A többi kellék nem kötelező, de kétségtelen, hogy komfortosabbá teszi az éjszakázást.

Mindenképpen meg kell még említeni a tábori higiénia kérdését. Kreki bá ezt az alábbi módon oldotta meg:

Solar zuhany

E témakörben is több jó megoldás létezik. Egy korábban felkerült kisfim is, ilyen példákat mutat be: Higiénia az erdőn címmel.
Természetesen a hölgyek kedvéért egy teljesen zárt zuhany kabin is felépíthető, mindössze két ponyvából.

Kreki bá ezt a technikát a nyolcvanas években kezdte el alkalmazni, a külföldi barlangász expeíciói során. Ha Neki, több évtizede bevállt, másnak sem okozhat csalódást.

Egyszerű menedék ponyvából

A fimben látható ponyva menedékek az ezredforduló táján kezdtek nálunk elterjedni. Kicsi helyigényük, olcsóságuk mellett, könnyen beszerezhetők. Emelett praktikus és megbízható menedéket alkotnak.

Természetesen léteznek professzionálisabb - kicsit drágább - megoldások is. Ilyen a film végefelé látható ponyva, melyet internet-ről lehet beszerni, vagy a lejjebb látható bivakzsák, amit párafogónak és a hőérzet emelésére is használhatunk.

a csomag mérete paraméterek

hegesztett varrások használatban használatban

Megszámlálhatatlan mennyiségű technikai eszközből és megoldásból lehet válogatni. Többnyire csak a pénztárca szab határt a lehetőségeknek.

A két felvázolt lehetőség kellékei könnyen és olcsón beszerezhetők. Egyszerűek, hatékonyak és megfelelő menedéket nyújtanak a szabadban történő éjszakázáskor.

Krekács Károly, Koren László