Jungle Hammock and Fly tesztje

Kifeszítve

Néhány hete találtam rá erre a linkre és erre a termékre, melyet néhány napja sikerült is birtokba vennem. Most, mint újdonsült függőágy tulajdonos szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat.

Mosquitohammock

Régóta foglalkoztatott a gondolat: ki kellene próbálni a függőágyat, mint menedéket. A magyar piacon akkor fellelhető függőágyak alkalmatlanok voltak erre a célra. Az ötlet feledésbe merült. Míg nem több portáltársunk készített házilag “csomózott” függőágyat. Majd a függőágyakról szóló topic-ban megjelent egy link a thai függőágy házilagos elkészítéséről. Ez volt, ami újra élesztette a régi vágyat. A Thai hammock egyszerűsége leírhatatlan és házilagos elkészítése is végtelenül egyszerű. Némi turkálás a net-en és MEGVAN! "Meglátni és megszeretni" - mondja a sokat kölcsönzött szólás, de igazat állít! A Jungle Hammock & Fly is Thai alapokon nyugszik, mint később kiderült onnan is érkezik. A letöltött képeket látva - szerencsére - drága feleségem nem vállalta a feladatot (ezer éves orosz varrógépünk van, ami néha csodákra képes, de csak néha). "Ilyen úgy sem lesz!" mondta - kénytelen voltam megrendelni…

Na de térjünk a lényegre. Az említett linken található termékek alapja a Thai hammock, persze némi extrákkal. A Mosquito hammock szúnyoghálóval kiegészített zöld színű thai. Az Expeditions-be varrtak egy kis zsebet és függesztő fület is, színe olív, tároló zsákja fluorescensz narancs színű és sötétebb a szúnyoghálója. Ezek egyikének sem tartozéka az esőtető, de ugyan itt külön kapható. A Jungle Hammock viszont terepszínben pompázik, fél méterrel hosszabb az előbbieknél és a terepszínű gyémánt kristály alakúra szabott esőtető is a csomag része.

Kicsomagolás után az első reakcióm: „Olyan mint a képen!” (Michael Douglas után szabadon ;) ) Szépen eldolgozott varrások pontos precíz munka. Remélem a nylon vízállósága megfelel a leírtaknak, mert eddig ezt még nem volt alkalmam tesztelni. A Jungle Hammock & Fly elcsomagolva egy 35cm magas és kb. 16cm széles (50cm kerületű) 1,6kg súlyú hengeres zsákocska. Maga a függőágy kiterítve 290cm hosszú és 120cm széles. Az esőtető átlói 390cm és 295cm. Tapasztalható némi eltérés a gyártó oldalához képest, de szerintem elhanyagolható.

a csomag... a tartalma... kiterítve

A tároló zsák a ponyván és függőágyon kívül tartalmaz egy mini zsákot. Benne a szükséges 2 db cövek és a 4db 1m körüli neon zöld zsinór. Plusz még egy tekercs zsinór (6-8m) tartaléknak.

a kiegészítők

A „Diamond-shaped Rain Fly Sheet” névre keresztelt ponyva anyaga vízálló Nylon Tafta (210T). Sarkai a vitorlákhoz hasonlóan „halfejben” végzőnek. Mármint meg vannak erősítve, de itt nem „halszem”, hanem hevederből kialakított fül szolgál a kötél rögzítésére. A hozzá adott zsinórok így elsőre elegendőnek tűnnek.

a ponyva a halfej

A hevederek előre be vannak fűzve a fekhely két végébe. A kicsúszásuk elkerülésére egyszerű csúszó hurkot kötöttek mind két végükre. A fekhely alapja ugyan az a nylon anyag, amiből a ponyva is készült. A terepszínű alapon belül egy olívzöld nylon képezi a belső borítást. A zipzár felőli oldalt szabadon hagyták, nem varrták a szegélyhez.

a dupla fenék

Dupla fenekű a hammock, mint a házi készítésűek. A gyártó útmutatása szerint ide hőszigetelő réteget tudunk becsúsztatni, hogy komfortosabbá tehessük a menedékünket. Ez valóban így van. Én a teszt idejére, a téglalapra hajtogatható BW-s polyfoam-ot csúsztattam a két réteg közé. Kényelmesen belefért, akár kétszer ilyen széles is lehetett volna. A szúnyogháló pontosan illeszkedik a kiterített függőágyra, se nem bővebb, se nem szűkebb. A nagy ötlet: amekkora esése lesz a fekvő felületnek a rövid oldalak összehúzásakor, akkora esése lesz a hálónak is, amit megemelve „kupolát”, sátortetőt hozhatunk létre. A háló három oldalon hozzá van varrva az alaphoz és az egyik hosszú oldalon a zipzárhoz. A két rövid oldallal párhuzamosan a végektől úgy 60 cm-re hevederrel lett megerősítve.

szúnyogháló

A hevederre öt fület varrtak, ebbe fűzték a gumikötelet, amelyre neon zsinórt kötöttek. E zsinórral tudjuk kiemelt állapotban tartani a szúnyoghálót. Persze ezt nem kell vadul megfeszíteni. A rugalmas felfüggesztés kompenzálja a nagy terhelést. Csökkentve ezzel a háló sérülésének kockázatát. De a fülek más célt is kiválóan szolgálnak. Ugyanis a két szélső hevederfület - némi varrással - úgy alakították ki, hogy a gumikötél szabadon tud benne futni, de a fül felső része olyan mit egy zseb sarka.

szúnyogháló felemelve fülecske

Ebbe a két egymással szemben álló sarokba megfelelő méretűre tört gallyat illesztve vízszintesen kitámaszthatjuk a háló tetejét. Ezzel jelentősen növelhető az amúgy sem kicsi belső tér.

kitámasztva fadarab a fülek közt

Itt két apróságot is megemlítenék. Az Expeditions hammock-ban van egy belső zseb és a megerősített hevederen belül is található egy fül. Ide apróbb és könnyebb csomagot vagy tárgyat lehet felakasztani. Na ez itt nincs, de könnyedén pótolható. (Én speciel mind a két végéhez fogok varrni belülre ilyen fület. Ezekbe egy gumikötelet fűzve, bármit pl. tároló zsebet vagy akár középre lámpát is fel lehet függeszteni.)

A zsinórok és hevederek biztonságos megkötéséhez is találunk segítséget a gyártó oldalán. Korrekt csomók című linkje lépésről lépésre mutatja be a biztonságos csomó megkötésének fortélyát. Kipróbáltam és valóban remekül tart. Sőt könnyen oldható maradt, nem szorult meg a terhelés hatására. Velem ellentétben, mindkét hevedert összeköti így az esőcseppek egyik száron sem tudnak a fekhelyig eljutni.

csomó a hevederen

A belső tér elég nagy ahhoz, hogy akár újságot is lehessen benne olvasni. Többek közt a méret miatt választottam ezt a típust. Fél méterrel hosszabb a társainál. Így akár a lábamnál, akár fejem felett elfér a hátizsákom. A fekvés nagyon kényelmes. Nem kívánom hosszasan részletezni, de hanyatt nyújtott lábbal, felhúzott térdekkel, oldalt fekve, szintén nyújtva, felhúzott térdekkel, hihetetlen komfortot és biztonságot nyújt. Bár mennyit mocorogtam, forgolódtam benne stabil és biztos tartásról tett tanúbizonyságot. És ahogy hanyatt fekve bámultam kifelé jó volt látni, hogy a vérszívó fenevadak fennakadnak a hálón.

használatban...

Mindent összevetve szerintem nagyon praktikus, könnyen kezelhető, kis súlyú és méretű menedék. Látszik rajta, hogy az aprólékosan kidolgozott ötleteket az élet szülte. Evolúcióját a használat során felmerült problémák megoldásai tökéletesítették.

Végül essen néhány szó az árról és a szállításról is. Hiszen nem mindegy, hogy mennyiért jutunk hozzá a számunkra oly kedves „játékszerhez”. Én még 120$-os áron rendeltem meg (már élt a megrendelésem, át is utaltam a pénz, mikor láttam az árak emelkedését.) Az utalás 3100 Ft-os díján kívül más költségem nem volt, mert a világon bárhova ingyen elküldik. A pénz átutalástól a kézhezvételig 8 munkanap telt el. Vám nem volt rá, mert a dobozon 10$ virított az értéknél. :) Thanx Tom!

Lehet, hogy olcsóbban is ki lehet hozni házilag… Én nem bántam meg, nekem megérte!