Hómenedékek

A hó, a víz egyik legcsodálatosabb formája. Rengeteg sportra és játékra ad lehetőséget. Emellett kiváló menedéket építhetünk belőle.

A hómenedékről a legtöbb embernek először az eszkimók Iglu-ja jut eszébe.

iglu

Ennek elkészítése kissé körülményes. Ahhoz, hogy hóból a megfelelő építőanyagokat elő tudjuk állítani, készítenünk kell egy hóprést. Ez négy oldalfalból álló keretet, melyhez kell egy préselő lapot is kreálnunk. Ennek könnyedén bele kell mennie a keretbe. Ezzel fogjuk a keretbe lapátolt havat nyomkodással tömöríteni. A megfelelő szilárdságú hótégla, a keret alatt elhúzott vékony zsinórral, leválasztható az alapról. A keretből a tömörítő fedő segítségével lehet kitolni.

makettek

Az így elkészített téglákból a kör alapú építmény spirálisan felépíthető. Az első kör utolsó téglája alá építsünk egy emelkedőt (soremelőt), amitől a tégla egyik vége a második sorba kerül. Így ez a tégla ferdén fog állni, biztosítva a következő sorok emelését. A sorokat mindig kissé befelé kell dönteni, így alakul ki a félgömb jellegű alak. Az egyre szűkülő tetőt a végén egy kerekre szabott "dugóval" kell zárni.

iglu belülről

A téglák közötti réseket hóval kitömve teljesen zárttá tehető a menedék. Felül a boltozatban mindenképpen kell egy szellőzőnyílást készíteni. Jöhet a bejárat. Ennek készítésére több lehetőségünk van. Ha vastagabb a hó réteg, amire az iglu-t építettük, egy megfelelően kiválasztott irányból egyszerűen átásunk a fal alatt. Ha az alap nem elég vastag, akkor várjunk, míg egy kicsit tömörödnek és egymáshoz fagynak a téglák (kb. 1 óra). Ezután az alsó sorok tégláiból egyet-egyet kibontva kialakíthatunk egy bejáratot. De ezt még védenünk kell a széltől. Ezért, kb. 1m hosszú alagutat kell még téglákból felépítenünk a bejárat elé.

a bejárat

A hókunyhó (Quinzee) sokkal egyszerűbb, az előbbinél gyorsabban előállítható és nem feltétlen kell hozzá szerszám. Ha nincs más elég a két kezünk. Csak össze kell lapátolni a havat.

nekilátok... az első lépcső

Akkora kupacot kell összehordani, hogy ha a belsejét kikaparjuk, elegendő hely legyen benne, a fekhelyünknek és a csomagunknak. A magassága legalább középen legyen akkora, hogy fel lehessen benne ülni. A belmagasságon felül kb. 20cm-es falvastagsággal számoljunk. Ha előállt a megfelelő méretű "hó hegy", várnunk kell kb. 1 órát, hogy kissé összeálljon a hó.

Most jöjjön néhány jó tanács, ami megkönnyíti a munkánkat:

Ha rendelkezünk vízhatlan ponyvával, akkor kicsit egyszerűbb az eljárás.

ponyva ferakása ponyva fedi a kiásandó havat

A ponyva fogja elválasztani a kiásandó havat a menedék falától. Először csak akkora hókupacot kell összelapátolnunk, amekkora belső teret szeretnénk a menedékben. Ezt letakarjuk a ponyvával úgy, hogy a ponyva széleit a kupac alá tömködjük. Erre azért van szükség, mert ha kifelé áll, a fal alá kerül, és a kihúzásakor romba dönthetjük a kunyhót. Ha megfelelően lefedtük a kupacot, jöhet a fal kialakítása. Már csak 20cm vastagon kell befednünk a ponyvát, várni egy órát, hogy összeálljon és kezdődhet a hó bányászása.

kész a kupac a ponyva alól kell kiásni a havat

Itt is akadhat problémánk:
Nem baj, ha a ponyva nem fedi le teljesen a kupacot, a kimaradt területeken faágakkal tudjuk majd a fal vastagságát megjelölni, miután már befedtük a ponyvát a falnak szánt hóval.

Bármelyik építési módot alkalmazzuk, a végeredményben nem fogunk csalódni.

Még néhány tanács.

hóbarlang metszete

A hóbarlang vagy hóalagút (Snow cave) is egyszerűen elkészíthető menedék, de ehhez vastag hórétegre van szükségünk.
Hegyoldalban összegyűlt vastagabb hóba elég, ha vízszintesen befúrjuk magunkat.(II.) Ha a fekhelynek szánt hosszúságot (mélységet) elértük, ezzel párhuzamosan felfelé, lépcsőszerűen egy újabb vízszintes szintet ásva hozzuk létre fekhelyünket.(III.) Így a felső padon alszunk. Itt megreked az a minimális meleg, amit testünk előállít. A kilélegzett szén-monoxid pedig lefelé távozik az alsó szinten lévő bejáraton. Itt is szükséges egy szellőzőnyílás készítése.(I.) A lejtő alján soha ne ássuk be magunkat. Nagy valószínűséggel magunkra "húzzuk" az egész hegyet.

Vastag vízszintes hóba is készíthetünk barlangot. Itt felhasználhatjuk a terep adottságait (például, beáshatunk egy fenyőfa alsó ágai alá). Ha van ponyvánk, itt is alkalmazhatjuk. Ilyenkor elég egy megfelelő méretű gödröt ásnunk és azt lefednünk a ponyvával.

hóbarlang vízszintes terepen

(I. bejárat, II. ponyva, III. fekhely)

Bármelyik hóból készült menedékünket komfortosabbá tehetjük fenyőtűvel, fenyőágakkal, esetleg avarral (ha száraz). Természetesen ezek a menedékek nem fűthetők tűzzel érthető okokból... :) De egy mécsest vagy gyertyát - a menedék méretétől függően - még elviselhetnek. Hogy melyik menedéket válasszuk, azt mindig a szituáció, a rendelkezésre álló eszközök, a hó mennyisége és állapota dönti el. (Összefagyott havat sokkal nehezebb megmunkálni. Bár a hókunhót 5 cm friss és alatta 15cm összefagyott hóból építettem.) Mindhárom változat jól szigeteli a hőt és a hangokat.

Konklúziók

Az IGLU egy idő- és eszköz igényes menedék. Túlélő szituációban csak akkor van értelme, ha nincs megfelelő vastagságú havunk, amiből az említett másik két menedéket elkészíthetnénk.

Hókunyhó (Quinzee) és Hóalagút/Hóbarlang(Snow Cave) a legkönnyebben elkészíthető menedékek. A hóalagút hóigénye miatt nálam a hókunyhó a befutó. Hazai körülmények között, minimális eszközökkel még kevés hóból is bárhol, bármikor könnyedén elkészíthető.

A hókunyhó (Quinzee) építése