Súgógép építése és próbája


Egy igen hasznos szerkezet...

Vannak olyan helyzetek, amikor az alkotónak, művésznek segítségre van szüksége. Ilyen például az előre megírt, letisztult mondanivaló, pontos visszadása. Sokszor nem sikerül szószerint elmondanom azt, amit hetek, hónapok gondos kutatómunkája eredményeképpen papírra vetettem. Ezen persze nem csodálkozom, hiszen nem véletlenül külön szakma a színészet. Aki nem tanulta és nem ebben éli mindennapjait, annak nem feltétlenül megy a szövegtanulás. A színházakban a súgók segítik a színészek munkáját. De filmforgatás közben ez igen zavaró lenne. Persze a hangosfilm készítés hőskorában is szükség volt efféle segítségre. Ezt akkoriban egy frappáns és egyszerű trükkel oldották meg. Hatalmas kartonpapírra irták a szereplők szövegét. A kamera látószögén kívül elhelyezve a súgólapokat, a színészek kényelmesen olvashatták a szöveget. Ez a technika mindaddig működik, amíg a szöveg terjedelme rá fér a súgólapra. Hosszabb szöveg esetén már lapozni kell, én pedig legtöbbször egyedül forgatok az erdőn. Ezért más megoldást kellett keresnem.

Kellene egy súgógép!
Erre találták ki és alkalmazzák is igen sokrétűen, tv és filmstúdiókban egyaránt.
Természetesen borsos áron kaphatók az ilyen professziánális technikai eszközök. Így a hozzám hasonló mezei halandónak aligha lesz lehetősége, efféle készterméket vásárolni.

De miért ne lehetne ezt házilag megoldani? Hiszen az elve és a felépítése egyszerű.
Az internetet kutatva rengeteg házilag barkácsolt szerkezettel lehet találkozni. Ez jó jel, nem vagyok egyedül! Az ötletbörzék áttanulmányozása és a rendelkezésre álló eszközök számbavétele után következett a hiányzó, de igen fontos elemek beszerzése... Néhány napos barkácsolás és a próba...

A technika jól működik! Kombinálva a 2010-ben készített track dolly-val, hatalmas mozgásteret ad a terepen. Tisztában vagyok a korlátaivál és ezt a jelenetek tervezéskor már figyelembe is veszem. (A track dolly jelenleg max 8m pályával rendelkezik. A látott tesztnél nem volt fontos a pálya stabil síkja, ezért nem foglalkoztam az alátámasztással.)
De van egy igen nagy hibája: hatalmas plusz súly és térfogat, amit cipelnem kell (mechanika, netbook, táp, stb). Mondhatnám erre: valamit, valamiért. De...
A legtöbb forgatási helyszínt autóval közelítettem meg, így nem okozott gondot sem a mérete, sem a súlya. De voltak olyan helyzetek, amikor nem tudtam magammal vinni, pedig hasznos lett volna. Hozzáteszem, picit el is lustultam a szövegeket illetően, mert annyira kényelmes volt használni.
Hosszú heteken át gondolkodtam egy sokkal kisebb megoldáson. Míg egyszer - szinte a semmiből - jött a legkézenfekvőbb és a legegyszerűbben megvalósítható megoldás. Hogy nem jutott eddig eszembe???
Nagyon egyfelé jártak a gondolataim. Pedig az asztalon hevert a helyzet kulcsa...

Folyt. köv. hamarosan...