Késsel a bozótban

Milyen kést válasszunk az erdőjáráshoz...


Ha késed van, mindened van!

Vagy legalábbis megszerezhetsz vele bármit, ami a természetben való boldoguláshoz szükséges.

Élelmet szerezhetsz, fegyvert, eszközt készíthetsz, legfőképpen pedig meg tudod magad védeni, ha szükséges. Kést készíthetsz is magadnak, ha megfelelő anyagot találsz, és rendelkezel némi kézügyességgel!

Ezen írásnak nem szándéka az összes felelhető kés típus bemutatása, csupán útmutatót szeretnék adni, hogy melyek azok, a kereskedelemben kapható kések, melyeket ár/használati érték alapján érdemes megvenni. Ha többet szeretnél a késekről megtudni, akkor látogass el a Késportálra, ott megtalálsz mindent, amit érdemes tudni a késekről. Amit ott nem találsz meg, azt vagy nem kell tudni a késekről vagy nem is fontos.

Mielőtt részletesen belemennék a témába, néhány kérdést tisztázzunk

Először is a legtöbbet feltett és vitatott kérdés, milyen a jó túlélő kés. Erre van millió érv, ellenérv, ugyanis az ilyen késnek sok feladatnak, funkciónak kell megfelelnie, melyek alapvetően ellentmondanak egymásnak. Rengeteg kompromisszumot kell kötni a késtervezőnek, a készítőnek, hogy elfogadható kést készítsenek.

Tapasztalatom szerint a penge hosszúsága 130-160 mm, anyag vastagság 4-6 mm, a markolat kialakítása full tang, azaz a penge anyaga végig megy a markolat teljes hosszában. Az él profil kialakítása lehet konvex, szabja vagy skandináv típusú.

A penge formája lehet drop-point, ahol a pengehát (a kés foka) a kés hegye előtt domborúan lefelé ível. Clip-point, ahol a pengehát a kés hegye előtt homorúan ível lefelé. És lehet hagyományos skandináv, vagyis egyenes fok a kés teljes hosszán.

Az él semmi esetre sem fogazott. Még félig sem. Fogazott élt a természetben eléggé macerás után élezni.

Saját tapasztalatból mondom, hogy minden nagy kés mellé kell egy kis „ügyes”, amivel a finomabb, apróbb munkákat könnyebb elvégezni.

A késeket alapvetően két csoportra osztjuk: 1. fix pengések és 2. „bicskák”(zsebkések, folderek).

Bicskák (zsebkések, folderek)

Az egyik kedvencem az Opinel. Nehezen jött össze a szerelem, de most már sírig tart.
Az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége:

Zárszerkezet úgynevezett Virobloc gyűrűs zárrendszer.

Nekem a 10-es szénacél változat van meg. Akik nem akarnak a késpenge tisztításával különösebben foglalkozni, azoknak ajánlom az inox pengéjű típusokat. A szénacél penge nagyon jó él tartó képességgel rendelkezik, ugyanakkor nagyon könnyen után lehet élezni, ha elkopott az él. Ez az erdőben igen-igen nagy előny.

Az él egész a pengehátig fel van köszörülve, ezáltal egy nagyon finom élt kaptunk. Szeretném leszögezni, hogy az Opinel nem egy rambó kés, csak finom munkákra alkalmas. Viszont vad nyúzásra kiváló, volt alkalmam nyulat és birkát nyúzni vele. A penge fokával csodálatos szikrát lehet indítani a nagy svéd szikravetőről.

Mindenképpen ajánlok egy Opinelt beszerezni, és a málhazsákban tartani.

Használati jó tanács: Ha a penge nem jön ki a markolatból, mert az vizet kapott, és bedagadt, semmi pánik, a kép szerint a markolatot odakoccintva kijön a penge.

A következő zsebkés a Cold Steel Pocket Bushman-ja, amit szintén szívesen használok a bozótban. A képek alapján is látszik az egyszerű robusztussága. Megfelelő méretekkel rendelkezik ahhoz hogy ezzel a késsel már kicsit durvább munkákat is bevállaljunk. A nyitását, zárását szokni kell mivel eléggé „emberesen” működik. Elfogadható él taróság, viszont könnyű után élezhetőség jellemzi.

A következő zsebkés egy igazi nagyágyú a WENGER New Ranger 57 modellje.

Itt már tobzódni lehet a funkciókban, van minden mi szem-szájnak ingere. A kivitelezés Svájci minőség. A markolat kialakítása ergonomikus. A fogás stabil, köszönhetően a kellő képen széles markolatnak, és a markolat panelok bordázottságának. A nagy pengét egy kereszt zár rögzíti (liner-lock), amit a markolatpanelon lévő Svájci logó benyomásával lehet oldani. A nagy penge előnye, hogy az él nem fogazott, így könnyű után élezni. Mivel az él itt is fel van köszörülve a penge hátig, egy nagyon finom, de nagyon éles pengét kaptunk. Minden penge és szerszám rozsdamentes acél, ezért már kevesebb tisztítást igényel. Ezt a kést, funkcióját tekintve főképpen vadászoknak tervezték - lásd zsigerelő penge - épp ezért minden erdőjáró nagy hasznát veszi. Bár a zsigerelő penge hosszúnak tűnik, a mutató ujjat távtartóként használva gond nélkül lehet használni. A fűrésszel fát és csontot is vághatunk. A fűrész másik nagy előnye, hogy a fokával irtózatosan nagy szikrát lehet indítani a szikravetőről. Szinte az első húzásra lángra kap az éleszték. Ez mindenki számára megnyugtató, főleg ha pocsék az idő és a tűz már nagyon kellene. Aki már volt ilyen helyzetben, az nagyon tudja eme tulajdonságát értékelni. A többi szerszám funkciója, azt gondolom egyértelmű. Népszerűségére jellemző, hogy egyre többen használják, és ez az egyik legtöbbet hiánycikként szereplő termék a vadászboltokban.

Fix pengés kések

Elsőként a MORA cég három kését mutatom be.
Sorrendben felülről lefelé a 711-es, a 911- és a 860-as.

A 911 és a 711 pengéje szénacél, a 860-asé inox. Természetesen az előző kettőt is lehet inox-acélból kapni, azok kék színű jelzéssel kerülnek forgalomba. A pengeforma mindhárom késnél azonos, csupán a vastagságban van eltérés. Az élkialakítás skandináv él. Ilyen penge vastagságnál ez a legideálisabb. Nem véletlenül használják az északi népek emberemlékezet óta ezt az él kialakítást. Minden késhez egy műanyag tok tartozik, amit egy klipsszel tudsz a derékszíjadra rögzíteni.

Ebben azért ne bízz, könnyen leesik, csinálj rá egy bőr tokot!
Ha többet szeretnél tudni a Morákról a www.swedishknives.com oldalon megteheted.

A személyes véleményem az, hogy ez egy alap kés! Ha nem vagy járatos a kések világában, de szereted a természetet, túrázol, esetleg szeretnél a természetközeli életmóddal megismerkedni. Szükséged van egy olcsó, de megbízható késre, akkor csakis Morát vegyél! Ha tönkre teszed nem drága, viszont a használata közben ráérezhetsz, hogy a későbbiekben milyen kés az, ami neked kézreáll.

A fenti három típus közül kettő mindig nálam van, egy a hátizsákban, egy a comb táskában. A szikravető használatához egy kicsit alakítanod kell rajta. Ugyanis a penge sajtolása következtében keletkezik a fokon egy kis rádiusz, ezzel nem tudod a szikravetőt indítani. Na, ez azért már bosszantó tud lenni. A feladat egyszerű, köszörűn vagy Flexen egyenesre húzod a penge fokát (hátát) a markolathoz legközelebb, és kész is a kaparó él. Ezzel a probléma meg is oldódott.

Következő típus a Mora 2000

Ez már árban és teljesítő képességben is komolyabb, vadászok. erdőjárók előszeretettel használják. Egyszerű, egyedi penge kialakítás, jó stabil fogású markolat, műanyag tok. Ez már egy igazi mindenes.

Ami következik az a kategóriájának a csúcs kése. A Fallkniven késcsalád F1 típusa.

F1

A túléléssel foglalkozók között nagy népszerűségnek örvend. Nem véletlenül, bár eléggé húzós az áruk, de megéri megvenni ezeket a késeket, soha nem fognak cserbenhagyni. Jó a pengeformájuk, él kialakításuk, markolatuk. A tok hibáin meg lehet javítani. Méltán népszerű, az F1-ek vannak sok katonai légierőnél rendszeresítve, mint túlélő kés, így természetesen a mi Gripen pilótáinknál is. A kis pengehossz ellenére nagyon sokoldalú, talán a fa kidöntésen kívül mindenben megállja a helyét. Az él kialakítása konvex, ami az egyik legideálisabb él típus, azonban az után élezése kíván némi gyakorlatot. A kés anyag végig megy a markolatig (full tang), ami nagyon előnyös az ilyen típusú késeknél.

Következő ismert kés Cold Steel SRK fixpengése

SRK

Ez a kés szintén népszerű a túléléssel foglalkozók között. Ez már igazi nagyágyú, lehet ütni, vágni, bírja a gyűrődést rendesen. A penge fekete színű bevonatú (teflon), így már egy kicsit militáns kinézte van. A szikravető indításához a penge hátáról egy kb 3 cm hosszon le kel szedni a teflont. A markolat biztos stabil fogást ad, ránézésre talán vékonynak tűnik, azonban gondolni kell arra is, hogy télen, kesztyűben is biztosan meg kell tudni fogni. A penge aránylag jól tartja az élét (AUS-8), és könnyen után élezhető. A tok biztosan tartja a kést.

A következő kés talán a világ legegyszerűbb kialakítású túlélő kése

Bushman

Mint a képen látszik ez egy igazi „Bushmann”. A penge és az él kialakítása kiválóan alkalmas a terepen mindenfajta munkára, a markolat a penge anyagából sajtolt, kúposan hengeres. Nincs rajta semmi bevonat, így izzadt kézzel bizony csúszik. De ezen könnyen lehet segíteni, vagy ragtapaszt tekersz rá, vagy vékony zsinórból fonatot készítesz rá. Viszont az összes ismert késsel szemben nagy előnye, hogy a markolatba egy megfelelő botot befaragva és rögzítve egy nagyon hatékony dárdád van. Talán legnagyobb hátránya, hogy vékony a pengéje, mindössze 2,5 mm. Ettől függetlenül akinek ez a kése van, az mind nagyon kedveli.

A következő kés, amit szeretnék bemutatni, az első saját tervezésű késem.

A történet egyszerű. Akár milyen kést fogtam a kezemben, soha nem éreztem azt, hogy ez az igazi. Kénytelen voltam ceruzát és vonalzót a kezembe venni, és tervezni egy vadászkést. Sok éven át kiszolgált. Mint ahogy a képen is látszik, kicsit gyűrött. Anyaga D 2-es acél, ez egy közép kategóriás acél, jó él tartás, könnyű után élezés. Ami terepen nem hátrány. A penge hossza 130 mm, vastagsága 4.5 mm, az él kialakítás konkáv. Talán ezt az él típust a legkönnyebb után élezni, viszont a legsérülékenyebb, mivel nincs mögötte elég anyag, ezért például a csavaró mozdulatú vágásnál az él hajlamos kihajolni. Talán a képen látszik is ilyen jellegű csavarodás. A markolat full-tang, a markolat panel szarvas agancs. A bakni után a penge hátán található a hüvelykujj támasztására szolgáló rovátkolás, ami a használat közbeni stabil fogást növeli.

Ezt már lehet ütni-verni.

Nagyon jó vele vadat nyúzni. Elég sokáig nem is volt más késem.

Mint már említettem a Fallkniven kések méltán népszerűek. Talán a legnépszerűbb közülük az A1

Ez a típus a túlélő kések zászlós hajója. Itt mindent eltaláltak, penge hossz 160 mm anyagvastagság 6 mm. Élkialakítás konvex, ez talán a legjobb él típus, gyűrhető, üthető. Első fogásra ennél is vékonynak tűnik a markolat vastagsága, azonban mint már említettem, a kést nem csak nyáron használjuk, hanem komoly mínuszukban is, ahol a kesztyű nélkülözhetetlen. A markolaton lévő furatba egy csukló zsinórt befűzve kedvünkre tolhatjuk előre-hátra a kés súlypontját, ami sujtásnál határozottan hatékonyabbá teszi a munkát. Ha viszont nagyujjra fűzzük a zsinórt, a kés hosszát tudjuk csökkenteni, ami a nyúzás közbeni finomabb mozdulatoknál hatékonyabb.

Következzen a kedvencem.

Ez a SÁMÁN (itt: http://kesportal.hu/forum/viewtopic.php?id=74) által készített Felderítő 16-os.

Ez egy egyenes fokú, igazi puuko stílusú késnek indult, az Erdőjáró fantázia nevet viselő kés volt az alapja. Azonban Sámán mestert sikerült egy kis kompromisszumra bírnom, így a fokot lehozta a penge egyharmadánál ívesen a kés tengelye felé (drop-point). A penge anyaga RIGOR, hossza 160 mm, vastagsága 6 mm, az él skandináv típusú levezető él, majd egy vékony él szalag teszi tökéletessé a kés harmóniáját. A markolat full-tang, nagyon jó kialakítású, kényelmes, biztos fogású. Csukló zsinórt használva iszonyatos vágó erőt produkál, viszont finomabb munkáknál is jól teljesít. A markolat panel anyaga Wenge. Ennek a markolat panelnak csupán egy hátránya volt, hogy nedves, zsíros kézzel eléggé csúszott. Ezért kénytelen voltam rovátkákat reszelni bele. Így viszont nem csak stabilabb lett a fogás, hanem szebb is lett. Ezzel, a markolat panelon végzett minimális munkával eljutottam oda, hogy azt mondhatom JOBB késem sose lesz.

- Tóth Ignác -