Előszó - gondolatok az oldal megszületéséről

Fejlett civilizációnk fogyasztói társadalmának egyik fő ismérve a munkamegosztás, melynek következtében a létfenntartás fogalma az elmúlt 100 évben teljesen új tartalmat nyert/kapott. A megváltozott körülmények miatt a városi emberek túlnyomó része teljesen eltávolodott a természetes élettértől. Sokan a rideg betontengerben érzik magukat biztonságban. Egy részük még retteg is az erdőtől, a természettől, mely valaha minden ember otthona és éléstára volt. Manapság minden készen kapható, és a legtöbb dologért egyáltalán nem kell megküzdeni. Nem kell önerőből menedéket építeni az időjárás viszontagságainak elkerülésére. Az élelem megszerzése és elkészítése sem okoz gondot senkinek. Elég csak a gyorséttermek és pizza futárok hadából választania.

Sajnos az emberek nagy részéből kiveszett a természet iránti tisztelet. A TERMÉSZET iránt, mely a mai napig életben tartja, táplálja bolygónk teljes lakosságát. Sokan erről tudomást sem vesznek. Büszkén mutogatják miniatűr elektronikai „csodáikat” és vásárolják az értéktelen kacatokat, melyeket a reklámok tukmálnak rájuk. Miközben ezek előállítása egy-egy újabb tőrdöfés bolygónk szívébe.

Szerencsére a megváltozott értékrendek nem mindenkit vakítottak el. Elég sokan maradtak, akiket valamilyen megmagyarázhatatlan belső kényszer hajt a természetbe. Annak szépségeinek megismerésére, óvására, és eme varázslatos környezet csodáinak újbóli felfedezésére. Számukra a természetben való barangolás kikapcsolódást jelent és rácsodálkozást a még megmaradt természeti értékekre. Néhányan még ennél is elszántabbak, még közelebbről igyekeznek megismerni környezetüket és őseik életformáit. Több napot töltenek távol a városok zajától, és megpróbálnak önerőből boldogulni kinn az erdőn. A lehető legkevesebb segédeszköz igénybevételével és az elődök rég elfeledett technikáinak használatával közelebb kerülni az anyatermészethez. A természetes anyagokból való menedékkészítés, a meleget adó tűz meggyújtása, az élelem megszerzése és elkészítése, valamint az iható víz előállítása komoly kihívás mindenki számára. Ezek az ismeretek minden természetjáró számára létfontosságúak lehetnek, ha vészhelyzetbe kerülve, megfelelő felszerelés nélkül kell túlélni néhány napot távol a civilizációtól.

A túlélés, a váratlan helyzetekhez és körülményekhez való alkalmazkodás művészete.

Természetes környezetben az alapvető létszükségletek megteremtésének képessége felbecsülhetetlen érték. E sokrétű tudás elsajátítása régen apáról fiúra szállt és része volt a mindennapoknak. A mai kor emberének ezek már csak történeti és hagyományőrző emlékek.

Több magyar nyelvű internetes portál foglalkozik a túlélés, a természetben való boldogulás témakörével, ahol, sokat tapasztalt emberek osszák meg tudásukat a téma iránt fogékony érdeklődőkkel. Szerencsémnek tartom, hogy nagy részüket ismerhetem - köszönhetően annak, hogy ezen emberek többsége néhány évvel ezelőttig még egy közös portálon tevékenykedett.

E speciális tudásanyag megismerésével töltött évek alatt kialakult bennem egy olyan nézőpont, melyet isten igazából egyik web oldal sem emel ki olyan átfogó részletességgel, melyet – szerintem - megérdemelne.

Ezért éreztem szükségét, egy web oldal létrehozásának, mely – reményeim szerint sokaknak – új és hasznos ismereteket nyújt majd a túlélésről, egy teljesen más szemszögből nézve. Mondandómat igyekszem majd mindig mozgóképben közzétenni, de emellett fellelhetők itt korábbi írásaim is.

Aki már ismer, az tudja, nagyjából mire számíthat. ;) Remélem, az is talál hasznos információkat ezen oldalakon, aki még nem...

Jelenleg több téma feldolgozásán fáradozom, melyek remélhetőleg még ez év folyamán befejeződnek. Addig be kell érni a régi cikkekkel és az elmúlt két-három év - még nem publikált - termésével.

2012 február.